Rusc Dadant

 

A l’observar un niu d’abelles és inevitable quedar-se fascinat per la perfecció geomètrica de les cel·les. Aquests petits habitacles hexagonals constitueixen, no  només una meravella arquitectònica de la naturalesa, sinó una construcció social certament peculiar.

En l’antic ofici de l’apicultura, els ruscs es fan créixer dins una caixa de fusta per cultivar-ne la mel i permetre l’òptim desenvolupament de la colònia. Dins  aquesta caixa −coneguda com arna−, s’hi col·loquen uns quadres mòbils de fusta a mode de compartiments per tal que les abelles hi construeixin les cel·les de  cera on s’hi dipositarà la mel.

La idea de construir uns ruscs d’abelles on poder exposar els premis dels joves arquitectes dins el marc de l’AJAC ens va semblar des d’un inici atractiva, tant per la seva vessant formal com simbòlica. Així doncs, la proposta pretén ser una   al·legoria i un homenatge que alaba de forma senzilla l’alta qualitat dels projectes presentats any rere any al certamen.

Per altra banda, aquests ruscs mòbils en forma de porta han estat dissenyats amb l’objectiu d’optimitzar l’espai i presentar una estructura de fàcil muntatge, acopi i transport, i que ofereix múltiples opcions constructives i expositives […] Ens agrada la imatge de porta oberta cap a noves maneres de fer arquitectura, nous  projectes pioners i arriscats que poc a poc, pas a pas, constitueixen els nous paradigmes.

A nivell pressupostari, s’ha treballat amb materials senzills que demanen poca manipulació per arribar a la seva forma final. Dos marcs de fusta natural un inscrit dins l’altre són estructura autoportant, suport principal dels panells  expositius.